Ana Sayfa | Hizmetler | EDC Arıza

EDC Arıza

EDC, bir çeşit yarı otomatik şanzıman türüdür.Renault markasının geliştirdiği bu yarı otomatik sistemde 6 ileri vites söz konusudur. İkili kavrama sistemi ile çalışan EDC şanzımanda ilk kavrama 1, 3, ve 5 ileri, ikinci kavrama da 2,4 ve 6 ileri için çalışır.

EDC vites sisteminde şanzıman çift kavrama ile çalışır. Birbiri sıra gelecek vitesler kavramalar tarafından her zaman hazırda bekletiğildiği için sistem son derece seri, konforlu ve ekonomiktir. EDC’nin en dikkat çekici özelliği, eşdeğeri araç ve geleneksel otomatik vites ya da manuel vitese göre yüzde 17’ye varan yakıt tasarrufudur. EDC şanzıman yakıtı ekonomik kullanması ile karbondioksit emisyonunu da km başına 30 gramın altına indirir.

Manuel vitesli araçlarda tork konventörü aracın hangi güçle devam edeceğini belirler. Ancak yarı otomatik vites yapısında ve EDC şanzımanlı araçlarda tork konventörü bulunmaz. Çünkü şanzımanın kendisi motordan aldığı güce göre vites değişimini yapar. Burada şanzıman otomatik olarak, yol şartları, sürücünün uyguladığı gaz ve motorun gücünü optimize ederek doğru vitesi seçer. Vites geçişini de en az sarsıntı ile tamamlar.

 

~ Şanzıman dişlileri senkromeçlerle birbirine geçer. Her biri bir kavramaya bağlı olan ve iki adet kamalı mil üzerinde hareket eden bu dişliler, sistemin işlemcisinden gelen komutla yönlendirilirler. Dişlilerden biri istenen kavramada iken diğeri bir üst kavramada bekler. Bu da sarsıntısız geçişi kolaylaştırır.

~ Vites gövdesi üzerindeki “+” işareti manuel olarak vites arttırmak içindir. Yine vites gövdesi üzerindeki “-” işareti manuel olarak vites düşürmek için kullanılır. Otomatik vitesli diğer araçlarda olduğu gibi EDC şanzımanlı bir otomobilde de “P” işareti park, “R” işareti geri vites, “N” boş vites anlamına gelir.

~ EDC şanzıman, tork konvertörlü tam otomatiklere göre %20’ye kadar daha düşük yakıt tüketimi ve 30gr/km daha düşük karbon (CO2) emisyonu sağlamaktadır. 280Nm tork değerine kadar aktarım yapabilmektedir.

~ Manuel şanzımanlı versiyonlardan daha fazla yakıt tüketimine sebep olmaz, tam tersi daha iyi yakıt ekonomisi sağlar.

~ EDC şanzıman (debriyaj ve vites geçişleri) elektromekanik olarak çalışır, bu da verimliliği arttırır ve yakıt tüketimini azaltır. (Hidrolik pompa yok)

~ Vites değişimi çok daha hızlı, sarsıntısız ve güç kesintisi olmadan gerçekleşir. Özellikle robotize (otomatikleştirilmiş manuel) şanzımanlara göre çok daha iyi performans sağlanır.

~ Start-Stop sistemine uyumludur.

~ Spor ve konforlu sürüş modlarını destekler

Aradığınız cevabı bulamadınız mı?

Aşağıda ki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz..